sobota, 12 maja 2012

Kruche ciasto z biszkoptem i kremem mascarpono-herbacianym

 Byle do soboty, powtarzam sobie codziennie rano podczas kolejnej, ciężkiej próby wstania z łóżka i zdążenia na czas do pracy. Ale jeśli czeka mnie coś na czym mi zależy, ze wstawaniem wczas nie mam problemu. Co tym razem? Zrobienie zdjęcia tarcie upieczonej dzień wcześniej. Przy ładnym świetle. I tak, żeby zdąrzyć na ósmą do urzędu.  Wstałyśmy więc z siostrą o 4.40, spakowałyśmy co trzeba i przejechałyśmy kilka kilometrów do miejscowości w której pięknie jest nawet w deszczowe popołudnie. I kiedy u nas była jeszcze mgła, tam słońce powoli oświetlało jabłonie. Piękne i do zakochania. 

O jedzeniu. Kruche ciasto które pierwszy raz robiłam z dodatkiem mleka, wyszło elastyczne, wałkowało się bez najmniejszego problemu, pieczenie też bez zarzutu. Krem z mascarponowo-herbaciano-improwizowany. Gęsty  i waniliowy-pyszny. W środku biszkopt a na wierzchu truskawki, kakao do dekoracji. Może nie nadaje się na śniadanie przed ciężkim, pracowitym dniem ale będzie mistrzem jeśli chodzi  o  popołudniowy deser. Koniecznie z filiżanką herbaty*, smaczego.



Składniki
 
mąka pszenna(na kruche ciasto), 170g
masło, 130g
mleko, 35 ml
cukier puder, 3 łyżki
szczypta soli,
jajka, 3
mąka pszenna(na biszkopt), 3 łyżki
cukier, 3 łyżki
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki 
mascarpone, 500g
esencja herbaciana, 25ml(użyłam Irving, Earl Grey) 
śmietana kremówka, 250ml
cukier w pudrze, 3,5 łyżki
wanilia, poł laski
truskawki,

Opis przygotowania

czas przygotowania:
1. Kruche ciasto piekłam w podłużnej, dość głębokiej jak na ten rodzaj ciasta formie tzw. keksówce. Mąkę pszenną, masło w pokojowej temperaturze, mleko cukier puder i sól ugnieść w misce (kiedy składniki się połączą można przenieść je na stolnice i dokładnie wyrobić ciasto). Ciasto włożyć na 2h do lodówki następnie cieniutko zwałkować i przełożyć na formę. Piec w temp 200*C przez ok pół godziny.

2. Biszkopt na trzy, czyli 3 jajka, 3 łyżki mąki i 3 łyżki cukru(i proszek do pieczenia:)). Ubić białka, dodać żółtka i mąkę połączoną z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec w podłużnej formie w temp 160*C do"suchego patyczka".

3. Krem: zrobić esencje herbacianą earl grey lub waniliową(zalać 1 saszetkę herbacianą małą ilością wrzątku, ostudzić). Śmietankę ubić ,dodać mascarpone, esencje, cukier puder i nasionka z połówki wanilii, ubijać do wymieszania składników.

4. Składanie ciasta:na ostudzone kruche ciasto nałożyć połowę kremu, na krem biszkopt, i znów krem. Włożyć na godzinę do lodówki a przed podaniem ozdobić truskawkami.











 
  









*Zdjęcia i przepis z herbatą Irving, startujące w  konkursie.



6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, piękne ciacho! Zjadłabym sobie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, ale pyszne!
    lekkie i takie wiosenne..

    OdpowiedzUsuń
  3. niezwykle apetycznie wyglada ii te zdjecia w trawie- swietne ! (:
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń