Przejdźmy zatem do rzeczy bardziej realnych. Trufle słodkie, czekoladowe, kokosowe itp. swoją nazwę zawdzięczają wyżej opisanym grzybom, ale tylko dlatego że są podobne z wyglądu. Za to w smaku...w smaku mogą być tak samo dobre, że ciężko opisać je słowami. Trzeba tylko znaleźć odpowiedni przepis. Ten, na małe kuleczki tiramisu w kakao, jest jak najbardziej odpowiedni. Trufelki wychodzą delikatne i identyczne w smaku jak klasyczne tiramisu. Przepis znalazłam tu, realizowałam go już kilkakrotnie, dlatego polecam.
Składniki
dla >6 osób
espresso/mocna, rozpuszczalna kawa, 1/3 zwykłej filiżanki
cukier puder, 1 kopiasta łyżka
biszkopty, 250g
serek mascarpone, 250g
rum/amaretto/wódka smakowa, 1łyżka
kakao to obtaczania, ok pół szklanki
cukier puder, 1 kopiasta łyżka
biszkopty, 250g
serek mascarpone, 250g
rum/amaretto/wódka smakowa, 1łyżka
kakao to obtaczania, ok pół szklanki
Opis przygotowania
czas przygotowania:1. Zrobić espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do gorącej kawy wsypać cukier puder i alkohol, dokładnie wymieszać. Odstawić kawę do wystudzenia.
2. Biszkopty rozkruszyć na drobny piasek, ręcznie lub za pomocą blendera. Zalać ostudzoną kawą, dokładnie wymieszać. Do masy dodać mascarpone i ponownie, bardzo dokładnie, wszystko wymieszać ręcznie.
3. Masę schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie formować małe kulki, następnie obtoczyć je dokładnie w kakao. Trufle przechowywać w zimnym miejscu.
Generalnie wyglądają tak niepozornie, ale zachęciłaś mnie opisem i zdjęciami :)
OdpowiedzUsuńOk, czekam na relację czy smakowało:)
Usuń