niedziela, 10 marca 2013

Ciasto 3bit





 Czym jest ciasto 3 bit? To polska propozycja ekspresowego deseru bez pieczenia. Kolejne warstwy herbatników zalane kajmakiem, wypełnione domowym budyniem i wykończone bitą śmietaną. Wbrew pozorom w smaku nie przypomina popularnego batonu, łączy je tylko jeden wspólny składnik-herbatniki. Pyszna propozycja weekendowego deseru, który powinien smakować wszystkim.

Składniki

dla >6 osób

herbatniki, 350g
kajmak lub mleko skondensowane, 1 puszka(500g)

Na budyń:
mleko, 3 szklanki
masło, 170g
cukier, 3/4 szklanki
cukier wanilinowy, pół opakowania
jajka, 3 
mąka pszenna, 3 łyżki
mąka ziemniaczana, 4 łyżki
Na bitą śmietanę:
śmietanka kremówka, 36%, 250ml 
serek mascarpone, 250g
cukier puder, 2,5 łyżki
Ozdoba:
gorzka czekolada do ozdoby, 1/3 tabliczki




Opis przygotowania

czas przygotowania:

1. Budyń: 2 szklanki mleka podgrzać na wysokim lub średnim ogniu z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka połączyć z mąkami i jajkami. Wlać masę z jajek do gorącego mleka, zagotować i mieszać energicznie aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia.

2. Bita śmietana: Śmietankę ubić, dodać cukier puder i mascarpone, miksować aż do powstania gładkiej i gęstej masy.

3. Mleko skondensowane w puszce włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała ona całą puszkę. Gotować przez ok 2h. Nie dotyczy gotowego kajmaku.

4. Herbatniki ułożyć na dni formy. Zalać jeszcze ciepłym kajmakiem, następnie ułożyć kolejną warstwą herbatników, wlać budyń, ułożyć herbatniki i na końcu bitą śmietanę. Ozdobić startą czekoladą.
Przepis znalazłam tu. Dodałam kilka swoich zmian.









A tak baton 3 bit (w wersji giga) przygotowuje Piotr z Kocham Gotować:)

 
 






17 komentarzy:

  1. Ukoochane ciasto- teraz poprawiło by mi zdrowie, proszę o kawał:D!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przesyłam Ci wirtualny kawałek uzdarwiającego ciasta:P

      Usuń
  2. Na prawdę wyszło Ci cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam a nigdy nie robiłam! Pyszne i i jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kiedyś zrobić, jest naprawdę szybkie w wykonaniu:)

      Usuń
  4. Wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, zjedlibyśmy! :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bosko, a można wiedzieć jakie wymiary blachy ;D ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Nominowałam twój blog, więcej na stronie: http://pysznosc.blogspot.com/2013/06/11-pytan-nominacja-ostaam-nominowana.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest tylko kilka ciast, które lubię i 3bit zdecydowanie do nich należy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  11. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń