środa, 17 sierpnia 2011

Ciastka amerykany


Ciastka amerykany, zamiast lukru bita śmietana i owoce. Przepis pochodzi ze strony www.smaker.pl  
Składniki
dla >6 osób
mąka, 0,5 kg
mleko, 1 szkl
margaryna, 12 dag
cukier, 3/4 szkl
amoniak, 2 łyżeczki
bita śmietana
owoce

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jajka utrzeć z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak, na końcu osudzoną margarynę. Razem utrzeć. Nakładać na wysmarowaną tłuszczem blachem ok. 2 łyżki ciasta. Robić duże odstępy, bo ciastka mocno rosną. Piec ok. 15 min w temp. 160 st. (aż się zarumienią).
Ciastka dekorować bitą śmietaną i owocami.




1 komentarz: