Składniki
dla >6 osóbmąka, 250g
masło, 125g
cukier puder, 125g + 1 szklanka (do kremu)
jajko, 1
szczypta soli,
śmietanka kremówka, 250ml
żelatyna spożywcza, 3 łyżeczki
laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy), 1
truskawki, ok 10
masło, 125g
cukier puder, 125g + 1 szklanka (do kremu)
jajko, 1
szczypta soli,
śmietanka kremówka, 250ml
żelatyna spożywcza, 3 łyżeczki
laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy), 1
truskawki, ok 10
Opis przygotowania
czas przygotowania: 1. Na deskę do wyrabiania ciasta wsypać mąkę i cukier puder(125g). Dodać masło i razem z mąką i cukrem bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i ugnieść ciasto.2. Ciasto przykryć folią i wstawić na 20 min do lodówki.
3. Rozwałkować ciasto, owinąć w wałek przenieść i ułożyć na foremkę do tatr.Na ciasto w foremce można jeszcze ułożyć folie i wsypać tam fasolkę żeby tarta podczas pieczenia się nie wybrzuszyła i usunąć ją(folię z fasolką) w połowie czyli po 10 min pieczenia. Do nagrzanego do 200*C piekarnika włożyć tartę i piec przez 20 min.
4. Laskę wanilii rozciąć i wydłubać ziarenka. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Przelać ją do małego garnka, wlać śmietankę, cukier puder (1 szklanka) i wanilię i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
5. Wyjąć ostudzoną tartę z foremki. Wlać do niej również ostudzony krem (zostawić 2 łyżki) i dać do lodówki, żeby stężało.
6. Kiedy krem stężeje, nalać na wierzch pozostawioną wcześniej resztą kremu. Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz