poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Muffiny potrójnie czekoladowe

Muffinki z trzema rodzajami czekolady, przez co są naprawdę mocno czekoladowe. Wbrew pozorom robi się je szybko i są naprawdę smaczne, do tej pory najlepsze jakie jadłam(zwłaszcza oblane białą czekoladą na wierzchu!:)). Dodatkowo można je dowolnie dekorować.

Składniki
dla >6 osób
mąka, 250g
cukier, 100g
masło, 80g
czekolada gorzka, 100g
Czekolada mleczna, 50g
czekolada biała, 50g
kakao, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
soda, 1/4 łyżeczki
jajka, 2
śmietana kwaśna, 200ml
Opis przygotowania
czas przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem na małym ogniu. Mleczną i białą pokroić na małe kawałeczki i wymieszać z mąką.

3. Jajka ubić z cukrem. Dolać śmietanę i wystudzoną z masłem czekoladę. Połączyć z mąką, wymieszać.

4. Przelać masę do foremek na muffinki. Piec 25min w temp 200*C.



3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczny blog!!! A muffinka jak marzenie! Gdybym była panią muffinową wyszłabym z takiego pana muffina :))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne babeczki. Bardzo fajny blog. Wyglądają smakowicie. Przepis napewno wypróbuję.
    Zapraszam również do siebie: http://mania-gotowania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń