Bardzo modne ostatnio, zapewne za sprawą walentynek ciastka red velvet. Jak sama nazwa wskazuję są czerwone dzięki czemu dość nietypowe. Ciekawa propozycja na 14-tego lutego dla wszyytkich którzy obchodzą to święto. Czemu mam wrażenie że w Polsce jest więcej przeciwników niż zwolenników walentynek? Mimo wszystko mam nadzieję że ktoś się jednak zdecyduje:). Cupcake'sy wyglądają ładnie, są dobre ale bez charakterystycznego smaku dlatego powinny smakować wszystkim. Przepis dość popularny w internecie, jak korzystałam z tego. :)
Składniki
dla >6 osóbmąka tortowa, 1,5 szklanki
kakao, 1 łyżka
szczypta soli,
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
masło, 50g
cukier, 3/4 szklanki
jajko, 1
śmietanka, 200 ml
barwnik spożywczy w proszku, 1 łyżeczka
soda, 1/4 łyżeczki
ocet, 1/4 łyżeczki
Mascarpone, 250g
cukier puder, 2 łyżki
kakao, 1 łyżka
szczypta soli,
proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
masło, 50g
cukier, 3/4 szklanki
jajko, 1
śmietanka, 200 ml
barwnik spożywczy w proszku, 1 łyżeczka
soda, 1/4 łyżeczki
ocet, 1/4 łyżeczki
Mascarpone, 250g
cukier puder, 2 łyżki
Opis przygotowania
czas przygotowania:1. Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia połączyć razem.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem.
3. 100 ml śmietanki połączyć(chwilkę ubijać) z barwnikiem.
4. Połączyć wszystkie składniki: do masy maślanej dodawać na przemian mieszankę z mąką i śmietankę, ubijać do całkowitego połączenia składników.
5. Rozpuścić sodę w occie i dodać do masy.
6. Ciastka piec przez 20-25 min w temp 180*C.
7. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i 100ml śmietanki na sztywną masę.
8. Wystudzone babeczki dekorować masą z mascarpone.
2. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem.
3. 100 ml śmietanki połączyć(chwilkę ubijać) z barwnikiem.
4. Połączyć wszystkie składniki: do masy maślanej dodawać na przemian mieszankę z mąką i śmietankę, ubijać do całkowitego połączenia składników.
5. Rozpuścić sodę w occie i dodać do masy.
6. Ciastka piec przez 20-25 min w temp 180*C.
7. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i 100ml śmietanki na sztywną masę.
8. Wystudzone babeczki dekorować masą z mascarpone.
Pięknie się u Ciebie prezentują! Fajnie, że skorzystałaś z przepisu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dzięki, uczę się od najlepszych (patrz Ty). :)
UsuńPozdrawiam.
oj, bez przesady z tymi najlepszymi:)
UsuńValentine's day
OdpowiedzUsuńmmm...pychotka zrób mi takie jak przyjadę:D:*
s.m.
To się pospiesz, zostały jeszcze cztery:):*
UsuńRzeczywiście wyglądają super. Ja się pierwszy raz spotkałam z czerwonym ciastem muffimkowym i żałuję, że jest już po walentylkach, bo napiekłam bym takich i podarowała jako prezent.
OdpowiedzUsuńcudowne! nie tylko na walentynki!
OdpowiedzUsuń