Składniki
dla >6 osóbczekolada gorzka, 100g
masło, 100g
jajka, 3
cukier, 120g
masło, 100g
jajka, 3
cukier, 120g
orzechy zmielone, 140g
mascarpone, 300g
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
cukier puder, 2-3 łyżki
śmietanka kremówka, 200ml
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
cukier puder, 2-3 łyżki
śmietanka kremówka, 200ml
Opis przygotowania
czas przygotowania:1. Spód placka: Czekoladę rozpuścić na parze z masłem.
2. Żółtka ubić z cukrem, dodać orzechy i ostudzoną czekoladę. Ubić białka i połączyć z masą z żółtek. Ciasto przelać do średniej, kwadratowej foremki i piec przez pół godziny w temp. 180*.
3. Krem: Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno (tak jak bitą śmietanę). Połączyć obie masy, ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem.
4. Na upieczone i koniecznie ostudzone ciasto nałożyć masę z mascarpone. Placek włożyć do lodówki na godzinę.
5. Dodatkowo wierzch można posypać startą czekoladą.
6. Uwaga:deser wysokokaloryczny dlatego po spożyciu nawet małego kawałka zaleca się godzinny wysiłek fizyczny: narty, łyżwy, spacer:)
wygląda bajecznie, nie trzeba dodatkowo zachęcać :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto;) zjadłabym takie przy herbatce;)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńtakie stare przepisy z zeszytu mamy czy babci okazują się zawsze najprostszymi i najsmaczniejszymi rozwiązaniami :)
ochhhhhh....poezja.
OdpowiedzUsuńWow, przyznam szczerze że dostępność serka mascarpone 15 lat temu mnie zaskakuje - jeszcze parę lat temu było go trudno dostać a co dopiero wtedy :o Ale wygląda bosko...
OdpowiedzUsuńW Polsce pewnie tak, ale w Wiedniu gdzie mieszkali wtedy moi rodzice nie było z tym problemu:) Pewnie dlatego po powrocie do pl przepis był praktycznie nieużywany. Aż do teraz:D
Usuńno tak ta kaloryczność, ale może gdyby tak o niej nie myśleć... ;)
OdpowiedzUsuńOj tam kaloryczność, dla takiego placka można zgrzeszyć. :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o dokładny wymiar foremki :)!!!
OdpowiedzUsuń25x20 :)
Usuńpięknie się prezentuje i pewnie był pyszny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dobre? Wyszło komuś?
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię - krem smakuje doskonale a ciasto pachnie obłędnie - przyznaję, ze jeszcze nie wystygło i nie jadłam w całości ale skubnęłam troszkę ciasta i kremu - pyszne :)
UsuńWłaśnie robię je po raz drugi - na życzenie męża, tak mu smakowało. Jest pyszne, delikatne, mało słodkie. Tym razem między spodem a kremem położę warstwę gotowej masy krówkowej(z puszki). Widziałam tę opcję w innym przpisie. Wyglądało cudnie i pewnie tak smakowało. Tak czy siak, warte grzechu... ;)Polecam!
UsuńCieszę się że Wam smakuje:) Fajny pomysł z tą masą krówkową.
UsuńZrobiłam wyszło super goście byli zachwyceni zniknęło całe w mig😊
UsuńPrzepis wypróbowany, ciasto wyszło bardzo smaczne, mało słodkie. Ja dodałam na wierzch wiśnie- pycha
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!mam pytanie w przepisie jest jedno opakowanie cukru pudru czyli ile?bo gramowo są rózne.
OdpowiedzUsuńJedno opakowanie 16-gramowego cukru wanilinowego, a cukru pudru dwie albo trzy łyżki stołowe.
UsuńPozdrawiam:)
dziękuję bardzo właśnie bedę robiła ten krem
OdpowiedzUsuńa nie brakuje z przepisie mąki?
OdpowiedzUsuńNie, spód pieczony jest bez mąki.
UsuńCzy z gorzką czekoladą ten spód jest słodki, czy lepiej dać mleczną?
OdpowiedzUsuńNajlepiej dać gorzką, 60-70% kakao. Z mleczną ciasto wyjdzie na pewno jaśniejsze i słodsze:)
UsuńWygląda świetnie :) a wysokie będzie to ciasto?
OdpowiedzUsuńZrobilam I wyszlo przepyszne i pieknie wyglada.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis ;napewno zrobie wiele razy.
:)
UsuńMoja wersja wzbogacona: z dodatkiem truskawek w kremie i na kremie... mmmniammm ciasto zniknęło w ciągu pół godziny. Polecam
OdpowiedzUsuńMusiało pięknie wyglądać ^^
Usuńto ciasto jest obłędne w smaku.Użyłam większej blaszki i wyszło niskie ale co tam.Siedzę i się delektuję.Zastanawiam się nad dodaniem gruszek następnym razem.Dziękuję za przepis.Joa
OdpowiedzUsuńciasto jest przepyszne! :) zrobiłam je parę dni temu z okazji imienin mojego narzeczonego i wszyscy goście byli zachwyceni :) spód a'la brownie wręcz rozpływa się w ustach, mimo że nie ma w nim mąki :D
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowania przepisu :)
Właśnie zrobione i oczywiście po degustacji - pyszne. Można w smaku porównać do ciasteczek Oreo :)
OdpowiedzUsuńJa do kremu podalam swieze truskawki pokrojone na polowki orza nie dodalam orzechow bo jestem uczulona zamiast tego dodalam czekoldy gorzkiej z nutka pomaranczy genialne warto sprobowac pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper :) pozdrawiam również :)
UsuńJestem zachwycona ciastem, które upiekłam wczoraj. Pyszny, wyrazisty smak spodu i do tego słodki delikatny krem - coś fantastycznego! Smak jest tak pełny i wyważony, że po jednym kawałku czuje zaspokojenie swojego łakomstwa, dodam, że niemałego łakomstwa :)
OdpowiedzUsuńTo pierwsze ciasto jakie robiłam bez mąki i muszę przyznać, że jest zaskakująco smaczne i wilgotne. Przepis zachowam w swoim zeszycie z przepisami :) Pozdrawiam!!
wyszło pyszne! :) dodałam gorzką czekoladę z pomarańczą a na wierzch posypałam cynamonem. Rewelacja 😊 przepis już trafił do zeszytu :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre! Robi furrore
OdpowiedzUsuńtestowałam - jestestwem zachwycona!
OdpowiedzUsuńRobiłam również ciasto, wszyscy zachwyceni :) palce lizać :)
OdpowiedzUsuńciasto przepyszne robiłam 3 razy ale zawsze się zastanawiam jakie powinny być wymiary blachy.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam na okrągłej blaszce i była za duża, bo warstwa kremu była niska. Wydaje mi sie, ze najlepsza blacha byłaby kwadratowa gdzieś około 25/25, jesli takie sa oczywiście :P
UsuńNa przepis trafiłam przypadkiem, bo szukałam czegos z mascarpone ( promocje mnie skusiły by kupić pare opakowań) i tak o to zrobiłam te ciasto. Nie zdążyłam zjesc ani jednego kawałka bo kazdy sie zachwycał i na święta poszła cała blacha :) ' wyśmienite', ' koniecznie musze dostać przepis !',l to tylko przykłady komantrzy pod tym ciastem :)) za pare dni robie drugi raz :)
OdpowiedzUsuń