sobota, 18 lutego 2012

Placek z mascarpone

Placek z mascarpone. Pod taką nazwą znalazłam ten przepis z zeszycie mojej mamy w którym najnowszy wpis ma jakieś 15 lat:). Jeżeli powstałby ranking z najlepszymi przepisami z użyciem mascarpone, ten zdecydowanie zająłby drugie miejsce, zaraz po kultowym już tiramisu. Co w nim jest najlepsze? Czekoladowo orzechowy spód porównywalny z brownie, mimo że pieczę się go bez mąki. Zbite, ciężkie ciasto połączone jest tu z delikatnym (to przez ubita śmietanę) kremem. Ja posypałam go dodatkowo startą czekoladą. Ogólnie placek jest prosty i szybki w wykonaniu a do tego przepyszny. Jedyna wadą jest wysoka kaloryczność. A oto przepis:

Składniki

dla >6 osób
czekolada gorzka, 100g
masło, 100g
jajka, 3
cukier, 120g
orzechy zmielone, 140g 
mascarpone, 300g
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
cukier puder, 2-3 łyżki
śmietanka kremówka, 200ml

Opis przygotowania

czas przygotowania:
1. Spód placka: Czekoladę rozpuścić na parze z masłem.

2. Żółtka ubić z cukrem, dodać orzechy i ostudzoną czekoladę. Ubić białka i połączyć z masą z żółtek. Ciasto przelać do średniej, kwadratowej foremki i piec przez pół godziny w temp. 180*.

3. Krem: Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno (tak jak bitą śmietanę). Połączyć obie masy, ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem.

4. Na upieczone i koniecznie ostudzone ciasto nałożyć masę z mascarpone. Placek włożyć do lodówki na godzinę.

5. Dodatkowo wierzch można posypać startą czekoladą.

6. Uwaga:deser wysokokaloryczny dlatego po spożyciu nawet małego kawałka zaleca się godzinny wysiłek fizyczny: narty, łyżwy, spacer:)










43 komentarze:

  1. wygląda bajecznie, nie trzeba dodatkowo zachęcać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto;) zjadłabym takie przy herbatce;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie wygląda!
    takie stare przepisy z zeszytu mamy czy babci okazują się zawsze najprostszymi i najsmaczniejszymi rozwiązaniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, przyznam szczerze że dostępność serka mascarpone 15 lat temu mnie zaskakuje - jeszcze parę lat temu było go trudno dostać a co dopiero wtedy :o Ale wygląda bosko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce pewnie tak, ale w Wiedniu gdzie mieszkali wtedy moi rodzice nie było z tym problemu:) Pewnie dlatego po powrocie do pl przepis był praktycznie nieużywany. Aż do teraz:D

      Usuń
  5. no tak ta kaloryczność, ale może gdyby tak o niej nie myśleć... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tam kaloryczność, dla takiego placka można zgrzeszyć. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo proszę o dokładny wymiar foremki :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie się prezentuje i pewnie był pyszny :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobre? Wyszło komuś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie robię - krem smakuje doskonale a ciasto pachnie obłędnie - przyznaję, ze jeszcze nie wystygło i nie jadłam w całości ale skubnęłam troszkę ciasta i kremu - pyszne :)

      Usuń
    2. Właśnie robię je po raz drugi - na życzenie męża, tak mu smakowało. Jest pyszne, delikatne, mało słodkie. Tym razem między spodem a kremem położę warstwę gotowej masy krówkowej(z puszki). Widziałam tę opcję w innym przpisie. Wyglądało cudnie i pewnie tak smakowało. Tak czy siak, warte grzechu... ;)Polecam!

      Usuń
    3. Cieszę się że Wam smakuje:) Fajny pomysł z tą masą krówkową.

      Usuń
    4. Zrobiłam wyszło super goście byli zachwyceni zniknęło całe w mig😊

      Usuń
  10. Przepis wypróbowany, ciasto wyszło bardzo smaczne, mało słodkie. Ja dodałam na wierzch wiśnie- pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie!mam pytanie w przepisie jest jedno opakowanie cukru pudru czyli ile?bo gramowo są rózne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno opakowanie 16-gramowego cukru wanilinowego, a cukru pudru dwie albo trzy łyżki stołowe.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. dziękuję bardzo właśnie bedę robiła ten krem

    OdpowiedzUsuń
  13. a nie brakuje z przepisie mąki?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy z gorzką czekoladą ten spód jest słodki, czy lepiej dać mleczną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dać gorzką, 60-70% kakao. Z mleczną ciasto wyjdzie na pewno jaśniejsze i słodsze:)

      Usuń
  15. Wygląda świetnie :) a wysokie będzie to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobilam I wyszlo przepyszne i pieknie wyglada.
    Dziekuje za przepis ;napewno zrobie wiele razy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja wersja wzbogacona: z dodatkiem truskawek w kremie i na kremie... mmmniammm ciasto zniknęło w ciągu pół godziny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. to ciasto jest obłędne w smaku.Użyłam większej blaszki i wyszło niskie ale co tam.Siedzę i się delektuję.Zastanawiam się nad dodaniem gruszek następnym razem.Dziękuję za przepis.Joa

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto jest przepyszne! :) zrobiłam je parę dni temu z okazji imienin mojego narzeczonego i wszyscy goście byli zachwyceni :) spód a'la brownie wręcz rozpływa się w ustach, mimo że nie ma w nim mąki :D
    Polecam wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie zrobione i oczywiście po degustacji - pyszne. Można w smaku porównać do ciasteczek Oreo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja do kremu podalam swieze truskawki pokrojone na polowki orza nie dodalam orzechow bo jestem uczulona zamiast tego dodalam czekoldy gorzkiej z nutka pomaranczy genialne warto sprobowac pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Jestem zachwycona ciastem, które upiekłam wczoraj. Pyszny, wyrazisty smak spodu i do tego słodki delikatny krem - coś fantastycznego! Smak jest tak pełny i wyważony, że po jednym kawałku czuje zaspokojenie swojego łakomstwa, dodam, że niemałego łakomstwa :)
    To pierwsze ciasto jakie robiłam bez mąki i muszę przyznać, że jest zaskakująco smaczne i wilgotne. Przepis zachowam w swoim zeszycie z przepisami :) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  23. wyszło pyszne! :) dodałam gorzką czekoladę z pomarańczą a na wierzch posypałam cynamonem. Rewelacja 😊 przepis już trafił do zeszytu :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto bardzo dobre! Robi furrore

    OdpowiedzUsuń
  25. testowałam - jestestwem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  26. Robiłam również ciasto, wszyscy zachwyceni :) palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ciasto przepyszne robiłam 3 razy ale zawsze się zastanawiam jakie powinny być wymiary blachy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam na okrągłej blaszce i była za duża, bo warstwa kremu była niska. Wydaje mi sie, ze najlepsza blacha byłaby kwadratowa gdzieś około 25/25, jesli takie sa oczywiście :P

      Usuń
  28. Na przepis trafiłam przypadkiem, bo szukałam czegos z mascarpone ( promocje mnie skusiły by kupić pare opakowań) i tak o to zrobiłam te ciasto. Nie zdążyłam zjesc ani jednego kawałka bo kazdy sie zachwycał i na święta poszła cała blacha :) ' wyśmienite', ' koniecznie musze dostać przepis !',l to tylko przykłady komantrzy pod tym ciastem :)) za pare dni robie drugi raz :)

    OdpowiedzUsuń