sobota, 17 marca 2012

Kolorowe naleśniki

Wyjątkowe danie, bardzo popularne i niezwykle różnorodne. Nie ma chyba innej potrawy którą można jeść na tyle sposobów, na śniadanie, obiad lub kolacje. Czasem po prostu na deser. Na słodko z owocami i na słono z warzywami. Moim faworytem są świeżo smażone z nutellą rozpływającą się na jeszce ciepłym naleśniku. Najfajniejsze jest to że można pobawić się również z sposobem podania. Dzisiaj proponuję na kolorowo z serem. Smacznego:)



Składniki

dla >6 osób
jajka, 3
mleko, 2 szklanki
woda gazowana, 2 szklanki
mąka, ok 250g
kolorowe barwniki spożywcze w proszku, szczypta
serek kremowy, 300g
cukier puder, 3 łyżki
śmietana słodka, 2 łyżki

Opis przygotowania

czas przygotowania: 1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wodę i mieszamy.

2. Dosypujemy mąkę tak, żeby uzyskać nie za gęstą ale też nie zbyt lejącą masę.

3. Dzielimy ciasto na cztery równe części i do każdej dosypujemy inny kolor barwnika. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego koloru.

4. Naleśniki smażymy na oliwie lub oleju.

5. Serek ubijamy z cukrem pudrem i śmietanką. Nakładamy masę na usmażone naleśniki i zwijamy w rulon.

6. Dekorujemy polewą czekoladową lub owocami.






8 komentarzy:

  1. Super... zawsze jakaś odmiana..

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak, są bardzo intensywne. Cieszę się że mój blog znalazł się w Twoich "inspiracjach i ulubionych blogach" :):*

      Usuń
  3. Sama nie wiem jak to sie stalo,ze tak pozno odkrylam Twoj blog,ale lepiej pozno jak wcale, Blog b. mi sie podoba,piekne zdjecia,super przepisy,pozdrawiam,bede czesto zagladac

    OdpowiedzUsuń