środa, 28 marca 2012

Cupcakes ozdobione czekoladowym kremem z whisky

Cupcakes robiłam z przepisu na 12 ciasteczek w wyszło mi 24:) W każdym razie przepis, niby klasyczny, jest idealny, najlepszy jaki do tej pory wypróbowałam. Ciasteczka są dobrze wypieczone w środku ale pozostaja płaskie dzięki czemu można je swobodnie dekorować kremami. Tym razem padło na czekoladowy z whisky z tego świetnego bloga. W smaku nie przypomina irlandzkiego Baileys (a taką miałam nadzieję) ale i tak jest pyszny. W każdym razie przepis przepis fajny na zbliżające się święta, jedynie dekorację można zrobić bardziej jajeczkowo-króliczkową.  :)




Składniki

dla >6 osób
masło, 125g
cukier, 3/4 szklanki
cukier wanilinowy, 3 łyżeczki
mleko, 1/3 szklanki
mąka, 1szklanka
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
jajka, 2
śmietanka kremówka, 150 ml
czekolada mleczna i gorzka, po pól tabliczki
whisky, 1 łyżka

Opis przygotowania

czas przygotowania: 1. Ciasteczka: masło (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrami. Do masy stopniowo wlewamy mleko. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Do powstałej gładkiej i bardzo gęstej masy dodajemy w całości jajka. Ciasto przelewamy do małych papilotek, pieczemy przez ok 15-20min w 180*C.

2. Krem: śmietankę podgrzewamy.Kiedy będzie już gorąca wsypujemy posiekaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy do roztopienia czekolady. Odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy whisky i ubijamy na sztywną ale puszystą masę.








11 komentarzy:

  1. Bardzo dekoracyjne te ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuć whisky w kremie? Ostatnio też się zastanawiałam, czy dodać Baileysa czy może coś mocniejszego do kremu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuć i to bardzo mimo że dałam naprawdę odrobinkę, whisky ma moc:D Z Baileys też powinno być pyszne:)

      Usuń
  3. Ale pyszności. Gratuluję :) Muszę się wreszcie odważyć na dekorowanie kremami, w dodatku tak pysznymi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję^^ Wszystko przed Tobą:)

      Usuń
  4. Nigdy takich nie robiłam. Zamarzyły i się teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne :)
    Możesz mi napisać jakiego rękawa cukierniczego uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn z jakiej firmy? Szczerze mówiąc nie pamiętam, mam kilka, najważniejsze jest żeby były z wytrzymałego nieprzepuszczalnego materiału, bardzo fajnie i łatwo się je myje. Nie lubię szpryc plastikowych i metalowych. Podobno fajne są też silikonowe ale nie miałam okazji ich przetestować. Co do końcówek to najczęściej używam te podstawowe, są w prawie każdym zestawie:).

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za informację :)

      Usuń