sobota, 7 kwietnia 2012

Cupcakes z kremem mascarpone



 W tym roku oprócz tradycyjnych babek w adwokatem upiekliśmy nietypowe dla świąt cupcakes. Krem do cupcakes najlepiej robić z serka mascarpone lub innego kremowego bo w orginale typowo cupcakesowy krem z samego masła i sukru pudru nie wszystkim może smakować. Tym razem zrobiłam go nie tak jak do tiramisu, ale w połączeniu z ubitą śmietaną. Dzięki temu trzyma się dłużej, krem nie wysycha z wirzchu i ma śnieznobiały kolor.
Korzystając z okazji życzę Wszystkim Wam wesołych i smacznych świąt Wielkanocnych!:)


A oto przepis:

Składniki

dla >6 osób
masło, 125g
cukier, 3/4 szklanki
cukier wanilinowy, 3 łyżeczki
mleko, 1/3 szklanki
mąka, 1szklanka
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
jajka, 2
mascarpone, 300g
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
cukier puder, 2-3 łyżki
śmietanka kremówka, 200ml

Opis przygotowania

czas przygotowania:
1. Ciasteczka: masło (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrami. Do masy stopniowo wlewamy mleko. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Do powstałej gładkiej i bardzo gęstej masy dodajemy w całości jajka. Ciasto przelewamy do małych papilotek, pieczemy przez ok 15-20min w 180*C.
2. Krem: Mascarpone ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubić w osobnym naczyniu na sztywno (tak jak bitą śmietanę). Połączyć obie masy, ubijać aż powstanie gęsty, puszysty krem. Ozdobić ostudzone muffinki kremem.








1 komentarz: