piątek, 19 października 2012

Muffinki dyniowe z kremowym serkiem



Niekwestionowany amerykański 'must bake' każdej jesieni. Delikatne muffinki o mocno korzennym smaku w połączeniu z lekkim serkowym frostingiem i dekoracją DIY(do it yourself). Przepis może wydawać się długi dlatego warto podzielić przygotowanie babeczek na kilka etapów:zrobienie dyniowego puree, przyprawy pumpkin pie spice, upieczenie muffinek i przygotowanie kremu(opcjonalnie również dekoracji). Zaczynamy:



 Składniki
dynia, 1
masło, 75g
cukier, 70g
cukier puder, 100g
jajka, 3
puree z dyni, 1 szklanka
maslanka, 1/2 szklanki
cukier z wanilią, 1 łyżeczka
Mąka pszenna, 200g
soda oczyszczona, 1 łyżeczk
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
przyprawa do wypieków z dyni, 1,5 łyżeczki
cynamon, 4 łyżeczki
imbir mielony, 2 łyżeczki
ziele angielskie zmielone, 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżeczka
serek kremowy, 250g
cukier puder+cukier waniliowy, 2 łyżki+1 łyżeczka
masło do kremu, 1/4 szklanki




           







Opis przygotowania1. Puree : Dynie(najlepiej z przedziału 5-10 kg) wydrążyć, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, rozłożyć na blasze i piec przez ok 20 aż będzie całkiem miękka. Wystudzić, oddzielić skórkę od miąższu, zmiksować na bardzo gładką masę, przełożyć do słoików.

2. Muffinki: 20 min przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki masło i jajka żeby podczas przygotowywania były w temperaturze pokojowej. Po upływie togo czasu masło ubić na gładką masę z cukrami,ciągle ubijając dodawać po kolei jajka, następnie puree z dyni i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę do dyni(przepis w następnym punkcie), proszek do pieczenia, cukier z wanilią i sodę. Połączyć na niskich obrotach zawartości z obu misek do momentu ładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami a papilotki masa do 3/4 wysokości. Babeczki piec przez 20 min w temp 180*(do tzw suchego patyczka)

3. Krem: Masło ubić z cukrami na gładką masę, dodać serek kremowy, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem lub doprawić odrobiną mielonego cynamonu. Gotowym frostingiem dekorować wierzch wystudzonych babeczek.

4. Przyprawa do wypieków z dyni: Cynamon połączyć z imbirem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. przechowywać w słoiku.

5. Dekoracja: Gorzką czekoladę rozpuścić z misce na parze wodnej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią czekoladę i przy pomocy szpatułki rozprowadzić ją na jak najcieniej. Posypać cukrowymi ozdobami, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin aż czekolada ponownie stwardnieje. Kroić nożem wcześniej zanurzonym w gorącej wodzie lub wykrawać za pomocą małych foremek.

Przepis na muffinki z tej strony.











7 komentarzy: