środa, 3 sierpnia 2011

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Biszkopt z pianką , borówkami amerykańskimi i galaretką. Szybkie i pyszne, idealnie sprawdza się na wakacyjne popołudnia:)

Składniki
dla >6 osób
jajka, 4
cukier, 4 łyżki
Mąka pszenna, 4 łyżki
galaretka niebieska, 2 opakowania
śmietanka tortowa, 250g
cukier puder, 2-3 łyżki
borówki amerykańskie, 1 opakowanie(ok 50szt)
Opis przygotowania
czas przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny dodać żółtka. Do masy dodać mąkę, wymieszać łyżką, nie ubijać. Masę przelać do foremki; piec ok 25 min w temp. 175*C.

2. Rozpuścić galaretkę w 250ml wody(przegotowanej, gorącej:)) , ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ostudzoną ale nie stężałą galaretką.

3. Na biszkopt nałożyć śmietanę. na śmietanie poukładać borówki; borówki zalać ostudzoną galaretką(z drugiego opakowania). odstawić do lodówki aż galaretka stężeje.



1 komentarz: