Kiedy spada pierwszy śnieg a temperatura spada do tego stopnia że konieczne jest wsparcie ciepłego ognia z kominka jest to znak że czas zacząć przygotowania do świąt. Robimy adwentowe wieńce, świąteczne zakupy a wieczory umilamy sobie gorącą, korzenną herbatką. A jaka jest alternatywa aromatycznej herbaty? Gorąca czekolada, I to nie byle jaka. Musi rozgrzewać, pachnieć, smakować i ładnie wyglądać. Mi udało się taką znaleźć. Jest idealna, bardzo czekoladowa i pachnie cynamonem do tego robi się ją ekspresowo. Polecam, przepis w 100 procentach sprawdzony:)
Składniki
dla 2 osób
gorzka czekolada, 100g
mleko, 200ml
śmietanka, 150ml
kakao, 2 łyżeczki
cukier, 2 łyżeczki + odrobina do bitej śmietany
cynamon, 1/4 łyżeczki
mleko, 200ml
śmietanka, 150ml
kakao, 2 łyżeczki
cukier, 2 łyżeczki + odrobina do bitej śmietany
cynamon, 1/4 łyżeczki
Opis przygotowania
czas przygotowania: 1. Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem i śmietanką(100ml). Dodajemy kakao i cynamon. Mieszamy do momentu połączenia składników.2. Pozostałe 50 ml śmietanki ubijamy z pół łyżeczki cukru.
3. Gorącą czekoladę przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.
prześliczne zdjęcia :) aż sama mam ochotę na taką czekoladę :)
OdpowiedzUsuńOjej, aż się człowiek uśmiecha, z takiego kubka wszystko musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na taką prawdziwą gorącą czekoladę. :)
OdpowiedzUsuńmmm, pyszności!Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńjakie ładne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńa i ja poproszę kubek takie wypasionej kawy. mmm ;]
Czekolady :)
UsuńDziękuję za tyle pozytywnych komentarzy! Bardzo się cieszę że się Wam podoba:)
OdpowiedzUsuńpychota:)
OdpowiedzUsuńTwoja gorąca czekolada wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń