sobota, 10 grudnia 2011

Gorąca czekolada


Kiedy spada pierwszy śnieg a temperatura spada do tego stopnia że konieczne jest wsparcie ciepłego ognia z kominka jest to znak że czas zacząć przygotowania do świąt. Robimy adwentowe wieńce, świąteczne zakupy a wieczory umilamy sobie gorącą, korzenną herbatką. A jaka jest alternatywa aromatycznej herbaty? Gorąca czekolada, I to nie byle jaka. Musi rozgrzewać, pachnieć, smakować i ładnie wyglądać. Mi udało się taką znaleźć. Jest idealna, bardzo czekoladowa i pachnie cynamonem do tego robi się ją ekspresowo. Polecam, przepis w 100 procentach sprawdzony:)

Składniki

dla 2 osób
gorzka czekolada, 100g
mleko, 200ml
śmietanka, 150ml
kakao, 2 łyżeczki
cukier, 2 łyżeczki + odrobina do bitej śmietany
cynamon, 1/4 łyżeczki

Opis przygotowania

czas przygotowania: 1. Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z mlekiem i śmietanką(100ml). Dodajemy kakao i cynamon. Mieszamy do momentu połączenia składników.

2. Pozostałe 50 ml śmietanki ubijamy z pół łyżeczki cukru.

3. Gorącą czekoladę przelewamy do kubków, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.



10 komentarzy:

  1. prześliczne zdjęcia :) aż sama mam ochotę na taką czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, aż się człowiek uśmiecha, z takiego kubka wszystko musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na taką prawdziwą gorącą czekoladę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, pyszności!Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie ładne zdjęcia ;]
    a i ja poproszę kubek takie wypasionej kawy. mmm ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za tyle pozytywnych komentarzy! Bardzo się cieszę że się Wam podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoja gorąca czekolada wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń